måndag 9 juli 2012

Reinfeldt i Almedalen 2012 – en skämtanalys

Regeringskansliets satsningar på comedyträning tycks öka stadigt, vilket tyder på bra investmanship. Förra året gjorde Curlingfarfar en skämtanalys av Fredrik Reinfeldts tal på Almedalsveckan. Sedan dess har Freddan haft ett helt år på sig att slipa sina humorskills och i år drämde han till med en kavalkad av smart humor blandad med krispigt allvar och cool statsmannamässighet. Curlingfarfar har analyserat årets tal och identifierat sex skämtkategorier:

Geografiskämt
Skämta-om-sossarna-skämt
Skämta-om-invandrare/utlandet/landsbygden-skämt
Pappaironi
Intern moderathumor
Spontant fylleskämt


Här följer talet i sammandrag med knivskarp analys och kommentar av C-farfar:

Inledningsskämt: "Ja, om man har Gyllene Tider till stöd, så kan det liksom inte bli fel." (Fredrik äntrar gissningsvis scenen till en låt av Gyllene tider.)
Kategori: Intern moderathumor.
Kommentar: Alla moderater fattar skämtet, vi andra kan njuta av vetskapen om att inget kommer att bli fel.

”Vi vet ju att Europa plågas av flera kriser: Finanskris, skuldkris, konkurrenskraftskris, politisk kris. Det är hög arbetslöshet, instabila finansmarknader, otrygga banker, stora och växande skulder, fortsatta underskott... ”
Skämt: ”Ni märker, det blir riktigt roligt det här. ”
Kategori:  Spontant fylleskämt.
Kommentar: Okej, det var kanske inte så roligt men NÅT måste man ju säga för att lätta upp det dödstråkiga ämnet plus att Fredrik visar att han har en skön distans till allt det där tråkiga.

”Läget är väldigt tufft och Sverige är på intet sätt någon ö...” 
Skämt: ”...det skiljer det från Gotland.”
Kategori: Geografiskämt
Kommentar: Fredrik gör en lokal koppling och lyckas samtidigt få viktiga grejer sagda. Snyggt!

”Jag avstod ’små grodorna’ över midsommar och befann mig istället i Brasilien på den stora hållbarhetskonferensen. Dom beskrev en utveckling med nya skatter, nya regler, nya pålagor.”
Skämt: ”Det var som att höra talas om Sverige på den tid då socialdemokraterna styrde.”
Kategori: Skämta-om-sossarna-skämt OCH skämta-om-invandrare/utlandet/landsbygden-skämt.
Kommentar: Man märker att Freddan är en slipad humorist för han har lagt in rejäla pauser för skratt i sitt tal. De riktigt magiska ögonblicken uppstår när publiken fattar galoppen och skrattar på rätt ställe!
Fortsättning: ”Och dom sa: 'Vet du, det är faktiskt dyrare att anställa en välutbildad ingenjör i Brasilien jämfört med vad det kostar att anställa en person i Sverige.'" 
Skämt: "Så kan det också va.”
Kategori: Skön moderatjargong.

"Jag åkte till Kristinehamn och träffade kvinnorna i nattpatrullen, dom som jobbar i hemtjänsten. Tjugoåtta stycken anställda, alla kvinnor." 
Skämt: "Aah, det är inte alldeles sant, det fanns en man. Chefen." (Lång paus för skratt.)
Kategori: Skämta-om-invandrare/utlandet/landsbygden-skämt. 
Kommentar: Här vill vi rikta lite kritik mot publiken som inte fattade det hilariousa i skämtet. Alla vet väl att det blir top notch fun times när man säger självklarheter med rätt tajming och röst? 

”Skiftarbetare är hjältar och har det tufft blablabla... Jag har varit på bageriet i Växjö. Där pågår intensivt skiftarbete. Jag sitter med ett bord av medarbetare och slås av att dom verkar komma från väldigt olika delar av världen." 
Skämt: "Absolut, säger han." (Med "han" avses troligtvis nån som jobbar på bageriet i Växjö.) "Jag är från Rumänien." (Här plockar Fredrik fram sin lustiga skämtröst.) "Och en är från Eritrea och en är från Kosovo och arbetsledaren är från Iran och på kanten sitter en kille som säger (här drar Fredrik på en extra växel på skämtrösten) 'haha, ja, å å å jag, jag är från Sverige!’”.
Kategori: Skämta-om-invandrare/utlandet/landsbygden-skämt.
Följeskämt: ”Jaha, vad roligt.”
Kategori: Pappaironi.
Kommentar: Är det inte fantastiskt hur lite som behövs för att få till ett riktigt bra skämt om nationaliteter!? Bara nämn olika nationaliteter och voilà  kul! Alla som jobbar med comedy vet att det viktiga inte är själva skämtet utan vad man skämtar om. Här förstår vi att Reinis vill skämta om nationaliteter – mer behövs inte för att vår fantasi ska gå igång (män från olika länder runt ett bord!!) och skrattfesten är ett faktum. Enkelt och proffsigt!


Fredrik drog även ett sexskämt vid ett tillfälle men det orkar vi inte ta upp här. Det var nåt om vad folk gör på natten *blink blink*. Ni får föreställa er själva!


Det var allt från moderatfestivalen i Almedalen! Vem vet, nästa år kanske vi har råd att åka dit!
Love /CF

Inga kommentarer: